COMERÇ

Promoció Econòmica de Sant Joan Despí

Viu el comerç sostenible

Fira DESPÍ

Formació

Mercats

Fòrum de comerç

A Sant Joan Despí no existeix cap gran superfície comercial ja que s’aposta clarament pel comerç de proximitat, el comerç urbà que fa ciutat. Al llarg dels últims anys han estat creixents les accions de suport i dinamització de l’activitat comercial a la ciutat dutes a terme des del Departament de Foment d’ocupació i comerç de l’Ajuntament.

Treballem intensament per aconseguir una imatge de ciutat comercial i plena d’activitat i vida al carrer. Es per aquest motiu que posem a disposició de tots els comerços de la ciutat, diversos recursos vitals per a la gestió comercial; cursos específics per a comerciants, informació de campanyes de foment de la compra a la ciutat, comunicació contínua, accions in-situ al comerç, auditories TIC i accions conjuntes i suport a l’Associació de Comerciants de Sant Joan Despí.

FIRADESPÍ 2024

(5 d’Octubre)

La 23a Edició de Firadespí, tindra lloc a l’eix comercial del barri de Centre a l’OCTUBRE DE 2024, mantenint l’aposta pel format al carrer.

Si la teva empresa, comerç o activitat econòmica té interès a participar pot omplir aquest formulari i contactarem amb vostès personalment.

 

 

 

FIRADESPÍ 2023

Informació FiraDESPÍ 2024

Política de privacitat i protecció de dades

4 + 8 =

Sant Joan Despí es prepara per a una nova edició de Fira Despí, la número 22, que tindrà lloc el dissabte 7 doctubre. El barri de les Planes recupera la celebració de l’esdeveniment comercial més destacat de la ciutat després de tres anys sense poder organitzar-se a causa de la crisi sanitària del coronavirus i de les restriccions que va suposar la pandèmia.

De fet, les ganes de participar s’han notat en l’augment del nombre de comerços: un total de 66 respecte als 49 de l’edició del 2019. Aquest any, a més, l’eix comercial es prolonga des del carrer de Joan Maragall fins al carrer Extremadura.

En total, Fira Despí comptarà amb un centenar d’estands comercials, de fira d’artesania, de la mostra de vins, a més de l’estand de l’associació de comerciants Activadespí i dels dos estands institucionals que estaran dedicats al comerç sostenible  ia promocionar els serveis municipals que ofereix Promodespí, principalment els que estan enfocats al sector comercial. Així, la fira s’inaugurarà el 7 d’octubre a les 10 del matí, a la intersecció dels carrers Mare de Déu de la Mercè i Josep Maria Trias de Bes.

SJD viu el comerç sostenible

Un dels atractius de la fira serà un espai temàtic dedicat al comerç sostenible on es mostraran els principals projectes en què treballa l’Ajuntament de Sant Joan Despí en aquest àmbit, com ara els serveis de l’assessoria municipal –en marxa des d’aquest any– que facilita als establiments pautes per afavorir que els seus comerços siguin més ecològics. Actualment, 145 establiments de la ciutat tenen un certificat que els acredita com a comerços sostenibles. L’acció s’emmarca en el Pla d’emergència climàtica i la transició ecològica aprovat aquest mateix any.

A més, les persones visitants podran conèixer de prop l’àmplia oferta de serveis municipals que s’ofereix des de Promodespí, que té les instal·lacions al carrer John F. Kennedy.

Tot i que la majoria de serveis amb presència a la fira estaran relacionats amb el comerç (ajuts, suport a la digitalització dels comerços, etc.) també s’oferirà un altre tipus d’informació com ara accions formatives, accés al mercat laboral, etc.

Mostra de vins i Firatapa

Aquest any, Firatapa, que ofereix tapa i beguda a un preu de 3,50 euros, suma la participació d’11 bars i restaurants que conviden el visitant a reposar forces per continuar amb la jornada a la vegada que li permet participar en el concurs per escollir la millor tapa. El Mercat Municipal de les Planes també se suma a la iniciativa amb una carpa al carrer John F. Kennedy, on també s’ubicarà la Mostra de Vins, un altre dels espais més visitats.

Finalment, Fira Despí també serà un lloc ideal per implicar-hi les famílies amb actuacions i demostracions als escenaris que s’ubicaran a les places del Mercat i del Carme, a més de tallers, ludoteca i altres activitats infantils a tot l’eix comercial.

Com és tradicional, la desfilada de moda del comerç local posarà punt final a Fira Despí. A l’escenari de la plaça del Mercat desfilaran models d’una desena d’establiments que presentaran les propostes per a la temporada que ve en moda, calçat, complements, bosses, ulleres i perruqueria, entre altres.

FORMACIÓ

Des del Departament de Promoció Econòmica, Ocupació, Comerç i Mercats Municipals considerem que la formació és cabdal per enriquir les vostres competències al capdavant dels negocis que regenteu.

Programa formatiu 2024:

Consultories individualitzades en matèria digital*:

Sessions in situ als establiments, per millorar les competències digitals així com per augmentar la visibilitat del comerç i les oportunitats de venda. Habilitats que es treballaran:

• comunicatives: correu electrònic, whatsaap, videoconferències, xarxes socials…

• presència a Intenet: webs, blogs, perfil al Google…

• de tramitació electrònica: sol·licitud, configuració i funcionament certificat electrònic…

• de presentació de continguts: elaboració imatges, vídeo…

• de gestió de la informació i seguretat: arxius a l’ordinador, al núvol, privacitat de dades…

* places limitades, es requerirà compromís de participació

Recordar-vos que:Estem a disposició per poder organitzar cursos presencials específics en base a les vostres propostes i necessitats, sempre que es garanteixi la inscripció del mínim de persones requerides. Exemples d’àrees: aparadorisme, manipulació aliments, organització i gestió de magatzem, gestió econòmica i finances, informàtica, xarxes socials…

Si teniu interès a rebre el servei de consultoria individual o de comunicar-nos alguna formació que vulgueu que programem, podeu contactar amb nosaltres al telèfon: 93 480 80 50 o al correu promocio@sjdespi.net.

A qui s’adreça?

A treballadors, treballadores i gerents del comerç local.

FÒRUM ANUAL

Fòrum anual de Comerç

Cada any l’Ajuntament de Sant Joan Despí, amb l’objectiu de promoure l’activitat comercial al territori, organitza el Fòrum de Comerç. L’objectiu del Fòrum es fer balanç de la situació local en termes de consum, afavorir espais de trobada per dialogar, intercanviar opinions, reflexionar i compartir experiències que permetin establir nous contactes i alhora tractar temes d’ interès general.

També, donar visibilitat al comerç de la ciutat, empoderant-lo fent un acte a mida per a ells. A més, es reconeix l’esperit emprenedor dins l’acte, reconeixent al nou comerç de la ciutat.

Edició 2021

Un any més, l’Ajuntament de Sant Joan Despí, amb l’objectiu de promoure l’activitat comercial al territori, va organitzar una nova edició del Fòrum de Comerç, que va esdevindre la seva XI edició.

L’acte, que va tenir lloc el passat 29 de Novembre de 2021, de 14:00 h a 16:30 h al C.C Mercè Rodoreda – Sala Aloma on vam gaudir amb la conferència de Jorge Mas, expert en retail, que ens ha parlat de la reinvenció de la botiga física.

El comerç de proximitat s’enfronta actualment a diferents reptes més enllà de la pandèmia i els canvis en els patrons de consum. És necessària una transformació que integri la tecnologia i que a la vegada no faci perdre la seva essència: la interacció entre persones.

Per finalitzar l’acte, s’han entregat reconeixements a 11 nous comerços i hem compartit conclusions i cloenda del XI Fòrum de comerç 2021 a càrrec de l’Alcaldessa, la Sra. Belén García

 Edició 2019

 El passat 6 de novembre es va celebrar el Fòrum de Comerç, una cita que ha arribat a la seva desena edició i que aprofita la ocasió per explicar als comerciants les principals novetats de cara a la capanya de nadal, la més important per al sector, i  a la vegada oferir una conferencia d’un tema d’interès per al col·lectiu de comerç.

En aquesta ocasió, en Franc Ponti, professor d’Innovació a EADA Business School i autor de diversos llibres, ha realitzat la conferencia Dos i dos són més que quatre? La innovació col·laborativa aplicada al comerç, en la que ha profunditzat en l’aplicació de la innovació en el comerç de proximitat en l’àmbit més col·laboratiu. Durant el fòrum es va realitzar el tradicional acte de reconeixement als nous comerços posats en marxa durant el 2019 i que formen part de sector tan diversos com l’alimentació, la restauració o la moda.

 

 

VIU EL COMERÇ SOSTENIBLE

L’objectiu d’aquest projecte és impulsar la sostenibilitat en l’oferta del comerç de proximitat i la restauració com a element fonamental de l’impuls del consum conscient entre la ciutadania i com a valor afegit de la pròpia activitat.

S’espera que la implicació del sector econòmic, així com l’assessorament i el suport des de l’ajuntament, faciliti l’assoliment d’aquest objectiu.

  • Promoure la incorporació de bones pràctiques ambientals als comerços com a valor afegit a la seva oferta i activitat, que els diferencia davant la resta.
  • Oferir suport i assessorament al comerç local i la restauració apoderant-los perquè fomentin el consum responsable i la reducció de residus entre la seva clientela.
  • Donar visibilitat i promoure les bones pràctiques que es porten a terme als comerços i restaurants de Sant Joan Despí, i que permeten a la ciutadania fer un consum responsable.
  • Facilitar informació i recursos dirigits a la ciutadania sobre prevenció de residus i consum responsable per augmentar-ne l’esperit crític i la seva participació com a actors actius en un nou model de consum.

MERCATS SOSTENIBLES: Edició 2023 

Els mercats municipals de Sant Joan Despí -mercat de Les Planes i mercat del Centre- participen a la campanya Mercats Sostenibles de la Diputació de Barcelona, que consciencia a les persones usuàries dels mercats sobre la importància de reduir els envasos d’un sol ús.

Fins al 2 de desembre, les persones que comprin als mercats municipals de la ciutat podran demanar als paradistes el ‘Passaport sostenible’, on rebran un segell cada vegada que facin una compra sense generar residus, per exemple quan portin els seus propis envasos o bosses reutilitzables. Quan la persona usuària hagi aconseguit 10 segells al seu passaport, rebrà com a obsequi una bossa reutilitzable de cotó i podrà participar en el sorteig de tres lots de productes residu zero a cada mercat.

La campanya Mercats Sostenibles involucra també l’alumnat d’ESO d’instituts de la ciutat mitjançant un projecte educatiu d’Aprenentatge i Servei (ApS), una innovadora metodologia educativa que combina l’adquisició de competències per part de l’alumnat amb un servei a la comunitat. Durant el projecte, aquests alumnes descobriran els impactes que tenen els plàstics d’un sol ús; donaran a conèixer la iniciativa i participaran en la recollida i en l’anàlisi posterior de les dades; sensibilitzaran i animaran les seves famílies a participar en la campanya i aprendran a plantejar alternatives de consum conscient i sostenible.

Al llarg del projecte, l’alumnat fa una primera visita al mercat per conèixer la problemàtica i treballen activitats a l’aula acompanyats d’educadors, abans de tornat al mercat per fer personalment d’informadors de la campanya. Els joves participen també en l’acte final de tancament de la campanya, acompanyats dels paradistes i representants institucionals.

Els mercats, espai de conscienciació

Els plàstics d’un sol ús són un material molt utilitzat pel seu caràcter lleuger, resistent i barat, però són un dels principals contaminants del sòl, de l’aigua i de l’aire, donat que són molt difícils de reciclar i en la seva producció es consumeix molta energia i recursos. A més, el seu ús generalitzat i molts cops indiscriminat en fan molt difícil la seva gestió, convertint-lo en un problema de dimensions planetàries. Els mercats municipals, com a referent territorial i comercial i espai de cohesió social, són un espai ideal per portar-hi a terme una actuacions de sensibilització i modificar hàbits.

Fer compres sostenibles als mercats, té premi! Amb el teu passaport sostenible, aconsegueix un bossa reutilitzable de cotó i participa en el sorteig de tres lots de productes residu zero.

INFORMACIÓ

Horaris comercials

FESTIUS D’OBERTURA COMERCIAL
PERMESA A SANT JOAN DESPI PER L’ANY 2024

  • 7 de gener
  • 20 de maig
  • 30 de juny
  • 12 d’octubre
  • 1, 6, 8, 15, 22 i 29 de desembre

Links: http://web.gencat.cat/ca/actualitat/reportatges/guia-horaris-comercials/

Associació Comerciants

Actualment, existeix una associació de comerciants al nostre municipi. Aquesta associació s’ha creat amb l’objectiu de dinamitzar i fomentar el comerç de proximitat i atractiu a través de les seves actuacions dins de la ciutat.

Contacte de l’Associació de Comerciants Activa Despí
La Junta es reuneix tots els dimecres de 15 a 17 hores a la seu de l’Associació (Masia Ca l’Armand). 

Idiomas